– en grafisk roman
Jammers minde står på Kulturministeriets kulturkanon over de 12 vigtigste værker i dansk litteratur. Allan Van Hansen leverer her en grafisk version af den gamle historie. Udover kunstner, står der også lektor og cand.mag. på forfatterens CV.
»Jammers minde eller ihukommelse om hvad der med mig, Leonora Christina, er hændt i det Blå Tårn fra den 8. august året 1663 indtil den 11. juni året 1674«
Leonora Christina var halvsøster til Kong Frederik den tredje af Danmark. Leonora Christina var gift med rigshofmester Corfitz Ulfeldt, som vel bedst kan beskrives som uvederhæftig. Han havde fingrene for langt nede i kasser, der ikke tilhørte ham, og sammen med sin hustru forsøgte han også at overtage magten fra den sidende konge. Men, forsøget slog fejl og Leonora Christina og Corfitz må flygte. Efter mange års ophold i forskellige lande, bliver Leonora Christina arresteret i England og sendt hjem til kongen i Danmark. Kongen smider Leonora i fængsel, hun bliver sat i en celle i det Blå Tårn, som var et fængselstårn i Københavns slot. Leonora Christina forsøgte først at dø, men da det glippede, fandt hun andre veje til at gøre årene i fængslet mere udholdelige. Blandt andet nedskrev hun sine erindringer om fængselsopholdet, til hendes børn. At udskifte et liv i prompt og pragt med et liv som fange, er naturligvis et enormt stort skifte. De 22 års fængsling, har naturligvis fremkaldt store følelser hos kongesøsteren, der derfor navngav sine erindringer efter minderne om det, hun selv mente var en ussel behandling: Jammers minde.
Den grafiske roman er, helt firkantet opstillet, en tegnet roman for voksne. Modsat tegneserier, der viser og tekster samtlige scener i fortællingen, har forfatteren bag en grafisk roman, udvalgt essensen/de scener, der har størst værdi. Her er stregerne i fokus og teksten kun et lille supplement. Jammers minde er et eksempel på, at gode streger kan fortælle lige så meget som tekst – og mere til. Stregerne inviterer læseren med tilbage til 1600 tallet, og ind i det Blå Tårn, de viser både tidsånden, Leonoras fornedrelse og snuhed og så viser de figurernes inderste. Det er ud fra stregerne, at læseren er fluen på væggen.
Jeg er vild med Jammers minde - den er inkluderende og knivskarp i sin fortælling. Sprog og streger er tidstro og formidlet så interessen vækkes fra første færd. Rummeligheden strækker ud efter både yngre og uprøvede læsere, ligesom den serverer potentielt tørt stof, på en herlig forfriskende måde. Her får du vigtig Danmarkshistorie serveret på et sølvfad – det eneste du skal gøre er at bladre.
Den sanselige læsning er resultatet af enhver god forfatters formidling. En velskrevet tekst vækker de indre billeder til live – nogen vil måske derfor stille sig tvivlende overfor den grafiske romans berettigelse, men til dem kan jeg kun sige: prøv den! Det er nemlig ikke ”blot” en tegneserie – det er fortællekunst.
© Bognørden
Tidligere illustreret og anmeldt på Bognørden:
En har med grønne vinger – Læs anmeldelsen her
Forfatter: Allan Van Hansen
208 sider Forlaget Arabesk
Anmeldereksemplar