Den engelske forfatter er blogger, helseskribent og opskriftudvikler. Derudover er hun certificeret sundheds- og livsstilscoach og holistisk terapeut. Du kan besøge hendes blog her (engelsk) hvor hun meget apropos skriver om hendes nye passion: den danske hygge.
Bogen er opdelt i fem afsnit:
Indledning:
Kokosnødden er en stenfrugt, der kan spores helt tilbage til 4 århundrede f. kr. Dens lægende og helende egenskaber har været kendt, men da den består af mættede fedtsyrer blev den udskammet i 1980´erne. Nu er den på vej tilbage, da dens egenskaber, også ernæringsmæssigt, ikke er helt så farlige som antaget – tværtom. Kokosolie kan bruges til mange ting – 200 af dem kommer her sammen med en købeguide.
Kost:
Er du til smoothies, lækre kager, smørepålæg? Eller er du på jagt efter nye opskrifter på både morgenmad, frokost, aftensmad, småkager og dessert – så får du ideer med her. Alle underkategorier indeholder forslag og opskrifter, så du kan prøve nyt, hvad enten du er kødæder, vegetar eller ikke spiser gluten eller mælkeprodukter.
Sundhed:
Her er cremer til mor og baby, måder at lindre halsbrand, hæmorider, hovedlus eller svamp. For Kokosolie kan efter sigende bruges til meget mere end vi aner. Udover det ovennævnte, kan du også finde opskrifter på hjemmelavet naturmedicin, hostesirup eller salve mod hovedpine. Og så får du opskrifter på, hvordan kokosolie skal kune stabilisere både blodsukker, tarmflora og ikke mindst skulle den kunne sætte forbrændingen i vejret.
Hjemmet:
I hverdagen bruger vi ofte mange forskellige midler til at klare rengøringen. Kokosolien kan afløse en del af dem. For olien kan bruges til f.eks. at fjerne rust, fjerne tyggegummi, smøre læder og give møblerne en polish. Du får også opskriften på hjemmelavet universalrengøringsmiddel og hjemmelavet vaskemiddel. Og endelig kan du selv lave modellervoks, fjerne rust fra værktøjet eller give dine madvarer længere levetid.
Skønhed:
I dette kapitel får du en mængde opskrifter på, hvordan du selv laver dine egne produkter. Lige fra deodoranter, over makeupfjerner, til mandens barbercreme. Bruger du ansigtsmasker, læbepomade, fodcreme eller scrub er her også opskrifter. Og så kan du faktisk også lave din egen parfume og enkelte makeupprodukter. Så går du op i dit udseende og ønsker rene produkter, er der rig mulighed for at finde løsninger her.
Naturens vidunder er en letlæselig samling. Stikordsregistret gør det muligt at bruge bogen som opslagsværk til at finde præcis den opskrift man søger. Opskrifterne er lette at følge og har man først styr på indkøbene af basis ingredienserne, så er det faktisk overraskende let at følge bogens mange opskrifter.
Indkøbsguiden forrest er fin, med gode forklaringer. Men her savnede jeg lidt viden om alternativer ifald man ikke er vild med smagen – kan olien fx kommes i yoghurt? Kan honningen erstatted? Men derudover er opskrifterne som sagt lette at gå til.
Der er ingen fanatisme eller diktat omkring kokosolien. Forfatteren formidler sådan set ”bare” hvad videnskaben og brugere har erfaret med olien. Det kan måske tage vejret fra en begynder, når man ser basis listen, men ifald bogens opskrifter rent faktisk virker efter hensigten, så får du garanterede naturlige produkter og mange anvendelsesmuligheder, der så igen sparer indkøb af flere forskellige produkter.
Jeg kan ikke sige om det virker, for jeg har endnu ikke prøvet noget af det. Men det vil jeg gøre nu, og hvem ved, måske en start i det små, spreder sig til at afprøve andre opskrifter. Om ikke andet, så har jeg fået en flaske kokosolie i huset for første gang.
© Bognørden
Forfatter: Laura Agar Wilson
Oversat af Tina D. Laursen
144 sider Billesø & Baltzer
Anmeldereksemplar