Denne biografi er forfatterens litterære debut. Udover at skrive sine erindringer er Preben idémand, filmproducer og koncertarrangør. I 2016 modtog han Vejle kommunes kulturpris – og nå ja, så er Preben født med muskelsvind.
Preben Steen Nielsen er 37 år. Født og opvokset i Vejle, eneste søn af en klinikassistent og en lastbilchauffør. Forældrene fik deres ønskebarn og knuselskede ham livet igennem, og derfor var de måske de sidste, der så, at Preben ikke udviklede sig motorisk. Preben er født med muskelsvind og har derfor tilbragt stort set hele livet i kørestol. Men i stedet for at se begrænsninger har Preben altid set muligheder, både for at sætte sig selv i centrum og for at tjene penge. Preben er nemlig rundet af den solide jyske økonomi, hvor alt kan købes – for den rette pris. Det bringer Preben gennem job som f.eks. diskjockey, forhandler af brændte cd´er, filmmand og eventmand. Kort sagt, Preben er mand, der ikke kan holde sig i ro ret længe og hele tiden søger efter nye muligheder for at sætte sig selv i centrum og gerne tjene penge samtidig. Men Prebens liv har ikke kun været fyldt med succes og stjernestunder, han har også fået et par gedigne ørefigner af livet, for i dag har mistet begge sine forældre til cancer, alt for unge. Men, hvad driver så Preben, hvad gør han når livet byder ham imod – kort sagt, hvem er Preben?
Sproget er letlæseligt, men de hurtige sceneskift og spring i tid og sted gør, at læseren indimellem skal holde tungen lige i munden. Fortællingen er opbygget som punktnedslag i Prebens liv. Nedslag i episoder, der har betydet noget for Preben. En egentlig kronologisk fortælling bliver det aldrig fordi minderne ofte fører Preben af nye veje, det virker faktisk fint for mig. Jeg kunne godt have ønsket mig en mere grundig redigering af både gentagelser og fejl, men i det store hele er bogen hurtig at læse.
Titlen indbyder jo til en læseoplevelse, der giver et indblik i det at leve med et synligt handicap. Det får jeg sådan set også, men jeg kommer aldrig helt derind, hvor jeg ved, hvem Preben er under overfladen og, hvad der driver ham, udover ønsket om at blive kendt. Jeg følte faktisk, at overflade og namedropping ofte fyldte mere end det jeg havde håbet på, jeg ville langt hellere have indhold og fylde end overflade. De kapitler, hvor Preben løfter sløret en smule for han inderste, er således også dem, jeg finder både interessante og med både personlighed og bid..
Nuvel, der er også nogle provokerende udtalelser om livet som handicappet. F.eks. mener Preben ikke, at mennesker med samme sygdom skal være venner. Han mener ikke kvindelige hjælpere kan assistere ham så godt som mandlige og så er der et par interessante nedslag i Prebens møder med andre handicappede. Her er vi nede i noget af det, jeg troede var fortællingens omdrejningspunkt og som jeg udelukkende køber, fordi Preben naturligvis har ret til at mene, hvad han vil – og så kan jeg da ikke andet end at have respekt for en mand, der står ved sine meninger – enig eller ej.
Kan den snakke er en fin og underholdende biografisk fortælling.Til efterfølgeren håber jeg på mere Preben og mindre ”produkt information” Vil du læse mere om livet med muskelsvind, livet som handicappet og nogle af de udfordringer det giver, så vil jeg anbefale Stephanie Fischer bog – Læs mere her
© Bognørden
Forfatter: Preben Steen Nielsen
229 sider Dreamlitt
Anmeldereksemplar