Pin It

ikke den slags pige

Lena Dunham er en amerikansk Tv-serie forfatter, skuespillerinde m.m.

Dette er hendes første bogudgivelse.

Ikke den slags pige er en virkelig velskrevet, vanvittig og meget ligefrem samling af essays, bygget op omkring hendes eget liv. Sproget er ligefremt, tempoet er hæsblæsende og selv om hele samlingen emmer af usikkerhed og skam, er den spækket med humor og genkendelsens herlige øjeblikke. Dunham er den amerikanske pendant til den skønne engelske kvinde og forfatter Caitlin Moran, og der er rigelig plads til dem begge.

Lena dunham er på mange måder en ualmindelig kvinde, men mon ikke hun har været som børn er flest? Hun beretter lystigt om ønsket om at blive storesøster, for så at "afbestille" den lille da hun pludselig bliver virkelig. Her er historier om angst for det meste, ligefra søvn til sygdomme. Pinlige historier fra en teenagers liv, både på det seksuelle,psykiske plan, og ikke mindst problemerne med at finde venner, der ikke er voksne.

Lena deler sin viden om elevatorvægt, fortæller om voldtægt og de mange seksuelle bekendtskaber og dybe "kærligheds-affærer" hun har kæmpet sig igennem. De herlige essays er opdelt så læseren kan finde hoved og hale i det overordnede tema, fx: kroppen.

Der er intet nyt i de mange skæve, pinlige episoder og tanker, men der er en intensitet og en insisteren på at komme til orde, der gør denne "skammelige" samling til en både kærlig, vedkommende og meget levende erfaringsdeling. Dunham vender kort sagt, ryggen til skam, pinligheder og andre folks meninger, og hun er sublim til det.

Lena Dunham er en dame af mange ord, og hun kaster dem konstant på bordet i en rasende fart, men hun er hele vejen igennem bund ærlig. Ikke mange kvinder vil kunne
vende sidste side uden at have genset noget af sig selv - alene det gør, at denne bog, trods det kendte tema, er yderst vedkommende og meget relevant. At hun dertil har et væsen, der, trods de små sociale fobier, lader hende meget alene, er fuldkommen uforståligt,for hun har så meget at byde på. Jeg kom til at holde af hende, grinede både med og af hende undervejs - Hun er befriende ærlig og en original midt i den såkaldte normalitet.

Det eneste minus jeg har på listen, er den skæve oversættelse. Der er for ofte sproglige fejl i den del, det er synd for en ellers virkelig skøn oplevelse. Men det skal ikke komme forfatteren til skade, for hun har skrevet en vild og underholdende bog, der så afgjort fortjener at blive læst vidt omkring - Den er oplysende, tankevækkende og virkelig sjov.,

 

©Bognørden

 

Forfatter: Lena Dunham                                    

oversat af Sara Kock

319 sider C&K Forlag

Anmeldelereksemplar

 

Pin It